Deur open voor waardeoverdracht Nederlands pensioenkapitaal

Op 19 november 2023 heeft het Europese Hof van Justitie twee langverwachte uitspraken gedaan over de voorwaarden voor internationale waardeoverdracht van Nederlands pensioenkapitaal. Deze uitspraken hebben gevolgen voor werknemers die binnen de EU een dienstbetrekking aangaan. Het heeft ook impact op werkgevers die hun werknemers tijdelijk in Nederland tewerkstellen. Het Hof oordeelde in twee uitspraken namelijk dat de Nederlandse wetgeving voor internationale waardeoverdrachten in strijd is met het vrije verkeer van werknemers.  

Wat is een internationale waardeoverdracht?

Bij wisseling van dienstbetrekking is het binnen Nederland mogelijk om het opgebouwde pensioen bij de oude werkgever probleemloos over te dragen naar de pensioenuitvoerder van de nieuwe werkgever. Een dergelijke overdracht is gebruikelijk, fiscaal geruisloos en er gelden geen bijzondere voorwaarden.  

Indien een werknemer een nieuwe dienstbetrekking in een andere EU-lidstaat accepteert, is de overdracht van het opgebouwde pensioen echter veel ingewikkelder. Het is nagenoeg onmogelijk om het pensioenkapitaal vanuit Nederland naar de pensioenuitvoerder van een andere EU-lidstaat over te dragen bij aanvaarding van een dienstbetrekking in die andere lidstaat. Er gelden namelijk voorwaarden waar in de praktijk zelden tot nooit aan kan worden voldaan.