vergrootglas
Vacatures voor Pensioenspecialisten
Aby Gazan

Aansprakelijkheidsclaims liggen op de loer.

Interview met Aby Gazan - Strafrechtadvocaat bij Oldenburg Advocaten

Met alle veranderingen in wet- en regelgeving die op ons af komen wordt pensioenadvies steeds complexer. Uitdagend voor de bedrijfstak. Het blijft echter opletten geblazen zo blijkt, onder meer uit een recente uitspraak van het Gerechtshof in Den Bosch. Dat stelt de klant van een pensioenadviesbureau in het gelijk die de organisatie aansprakelijk stelt voor het niet nakomen van haar zorgplicht. Het hof kondigt een schadestaatprocedure aan om de schade op te maken. De klant vordert € 500.000!

Tweezijdige goedkeuring aanpassing regeling
Aan het woord is Aby Gazan, freelance docent bij Dukers & Baelemans. Hij is een van de sprekers op het seminar Adviseren over Pensioen op 3 september. ´Per 1 januari worden de fiscale opbouwpercentages verlaagd en het maximaal pensioengevend salaris begrensd. Dit alleen al vereist dat nagenoeg alle pensioenregelingen worden aangepast. Ook al betreft het hier een fiscale wijziging opgelegd door de overheid, dat betekent nog niet dat daarmee ook civielrechtelijk de arbeidsvoorwaarde pensioen automatisch is aangepast. Ik pleit er dan ook voor om de regeling zo veel mogelijk met tweezijdige goedkeuring te wijzigen. Dat geldt dus in beginsel voor alle regelingen die niet verplicht door een BPF worden uitgevoerd. Voor de aanpassing daarvan is verder ook vaak instemming van de ondernemingsraad nodig. Maar dat instemmingsrecht van de OR is dan meestal niet bindend voor de individuele medewerker.

Compensatie
Om claims te voorkomen is het dus van belang de fiattering van een aangepaste pensioenregeling goed te regelen. Daarbij zal ook het compensatievraagstuk aan de orde komen. Een lager opbouwpercentage resulteert vaak ook in een lagere pensioenpremie en aan wie valt dit voordeel ten goede? Wordt het bijvoorbeeld uitgeruild tegen een hoger loon, een beter nabestaandenpensioen, of een lagere eigen bijdrage voor de werknemer?

Voor werknemers met een hoger inkomen dan € 100.000 komt de fiscale aanpassing helemaal hard aan. Dat gaat wellicht nog lastige discussies opleveren. Het verkrijgen van instemming vooraf van iedereen zal in de praktijk dan ook een lastige opgave worden. Eventueel zal de negatieve optie dan een oplossing kunnen bieden. Maar veel werkgevers blijken niet voor de daarvoor vereiste gespecificeerde, individuele berekeningen te willen betalen. Hoe voorkom je in zo´n situatie dan, dat je als adviseur achteraf aansprakelijk kunt worden gesteld? Over deze en andere relevante aspecten van wijziging van pensioenregelingen organiseert Dukers & Baelemans, in samenwerking met CMS, een workshop op het seminar Adviseren over Pensioen op 3 september.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 18-8-2014
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Pensioencarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp