vergrootglas
Vacatures voor Pensioenspecialisten
René van Leggelo

Grensoverschrijdende pensioenen

Interview met René van Leggelo - Productmanager Amuni Asset Management

In september 2003 heeft de Europese Commissie de veelbesproken IORP-richtlijn uitgevaardigd. Doel van deze richtlijn was om te komen tot vrij verkeer van arbeidsgerelateerde pensioenen binnen de Europese Unie.

De Europese toezichthouder van pensioenfondsen EIOPA maakt sinds 2007 cijfers bekend over het aantal ‘crossborder IORPs’, vrij vertaald: het aantal pensioenregelingen dat de grens is overgestoken. In 2007 stond de teller op 48 IORP’s, waarvan er overigens 39 al actief waren voordat de richtlijn werd uitgevaardigd. De laatste telling in 2014 wees uit dat het aantal is gestegen tot 86 IORP´s, waarvan 75 echt actief zijn. Het aantal grensoverschrijdende pensioenfondsen valt dus tegen. Dat is één van de redenen waarom de Europese Commissie een herziening van de richtlijn voorstelt.

Amundi Pension Fund ASSEP ´Ons Pension Fund ASSEP is een van die IORP´s. Gevestigd in Luxemburg als open ended multi-employer fonds zijn we actief in de Benelux, Duistland, Engeland, Italië en Spanje tot vandaag. Sinds 2 jaar zit er duidelijk beweging in de markt. Mede ingegeven door de financiële crisis oriënteren pensioenfondsen zich op hun toekomst. Uit oogpunt van reporting, governance en te behalen economies of scale wordt een PAN Europese oplossing daarin nadrukkelijk meegenomen.´ 

René van Leggelo heeft als Productmanager bij Amundi aan de wieg gestaan van hun IORP. ´Belangrijkste driver voor multinationale organisaties om over een IORP na te denken is de mogelijkheden die het biedt om beter inzicht te krijgen en en grip te houden op de verplichtingen. Bovendien valt vanuit één centrale organisatie het geheel beter aan te sturen waardoor eenvoudiger aan wet- en regelgeving kan worden voldaan. Bovendien biedt een PAN Europese benadering schaalvoordelen bij het vermogensbeheer en de administratie. Ook zijn actuariële risico´s internationaal te poolen. Al met al zien we in de praktijk dat het onderbrengen van de diverse fondsen in een IORP 20 tot 30% kostenbesparing met zich meebrengt.

Pensioenregister
Achter de schermen is het niet altijd even eenvoudig invulling te geven aan alle locale regelgeving. Zo moeten we bijvoorbeeld vanuit onze systemen in Luxemburg het nederlandse Pensioenregister voorzien van informatie en voeren we in Duitsland het betalen van hun sociale zekerheidsbijdragen uit. Wij scheppen overzicht in de complexiteit die het voeren van verschillende pensioenregelingen voor een multinational met zich meebrengt. Alleen al vanuit dat oogpunt is het overstappen naar een IORP het overwegen waard.

Amundi Asset Management diept tijdens het Next Generation Pensioen Event 2015, de mogelijkheden van een crossborder pensioen verder uit. Klik hier voor het volledige programma.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 7-1-2015
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Pensioencarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp