Hoe beoordeel je risicos van complexe derivatenconstructies?
Interview met Kaz - Toezichthouder specialist bij DNB
Richting de quant-kant
“Van veel geld nog meer geld maken: dat is in een notendop wat het merendeel van mijn studiegenoten is gaan doen. Voor mij is werken bij een trader nooit een optie geweest, want ik wilde al vroeg in mijn studie bij DNB werken. Ik geloof in wat we doen: zorgen voor solide en integere financiële instellingen die hun verplichtingen nakomen.
Ik ben begonnen met het toezicht op zorgverzekeraars. Al snel merkte ik dat ik complexe financiële vraagstukken erg interessant vond maar de benodigde kennis miste. Ik ben gaan praten met mijn toenmalige manager over de master Quantitative Risk Management. Hij was enthousiast en gaf me toestemming om naast mijn werk weer te gaan studeren. Dat vind ik echt typerend voor DNB: doorstuderen wordt niet alleen goed gefaciliteerd, maar ook actief aangemoedigd.
Risicovolle beleggingen onderzoeken
Inmiddels ben ik afgestudeerd en werk ik als toezichthouder specialist binnen het Expertisecentrum Financiële Risico’s Pensioenfondsen. Een van mijn taken is het doen van (beleggings)onderzoeken. Dit doe ik zowel off site als on site: ik duik in documenten achter mijn bureau én voer gesprekken met bestuurders op locatie. Momenteel houd ik me bijvoorbeeld bezig met een onderzoek naar het variabel pensioenproduct; hiermee wordt een deel van je opgebouwde kapitaal doorbelegd en kun je een hoger pensioenresultaat bereiken, maar er schuilt natuurlijk ook meer risico in.
Het leuke aan dit onderzoek is dat we veel samenwerken met de AFM. Er is wel een duidelijke en wettelijke scheiding in wie wat doet: als financieel specialisten van DNB onderzoeken wij of het variabel pensioenproduct technisch gezien voldoet aan de wetgeving, de collega’s van AFM beoordelen of de gegeven informatie duidelijk genoeg is voor de consument.
We werken risicogestuurd: we houden toezicht op de pensioenfondsen en verzekeraars waar we de meeste problemen verwachten.
Bestuurders aan de tand voelen
Tijdens beleggingsonderzoeken interviewen we specifieke personen binnen de organisatie om te checken of het klopt wat er op papier staat en of ze doen wat ze opschrijven. Verzekeraars en pensioenfondsen kunnen hele mooie beleidsdocumenten hebben, maar in de praktijk zien we soms andere resultaten. Een voorbeeld: laatst voelde ik iemand aan de tand over rente-afdekking via een derivatenconstructie. Voor veel mensen is dat ingewikkelde materie, maar van mensen die erin beleggen mag je verwachten dat ze weten wat ze aan het doen zijn. Op zulke momenten besef ik maar al te goed dat ik als toezichthouder hard nodig ben.
Plek voor iedereen
Werken bij DNB betekent voor mij maatschappelijke relevantie, inhoudelijke diepgang en goede arbeidsvoorwaarden zoals scholing. Ik ben ‘ambassadeur’ en ga af en toe mee met inhouse-projecten om studenten enthousiast te maken voor werken bij DNB. Het valt me altijd op dat de meeste niet precies weten wat we doen. DNB is zo’n grote organisatie, er zijn zoveel verschillende afdelingen en taken die je kunt oppakken. Er werken economen en quants, maar ook data-analisten, juristen en bedrijfskundigen. Tijdens een van die inhouse-projecten ontmoette ik een student die daarna niet alleen stage heeft gelopen bij DNB, maar nu ook een baan heeft. Zij studeerde sterrenkunde; ook mensen met die achtergrond kunnen we goed gebruiken. De inhoudelijke financiële kennis kunnen we je hier ook bijbrengen.”
Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst op 10 december 2021