Vacatures voor Pensioenspecialisten
Marijke Leliveld

Mijn analyses leiden soms tot richtlijnen die de hele sector in beweging zetten.

Interview met Marijke Leliveld - Toezichthouder Specialist bij DNB

‘De verzekeringsmarkt is sterk in beweging. Wet- en regelgeving, technologische ontwikkelingen, veranderend consumentengedrag en toenemende concurrentie zijn hier de motor achter. Insurtech’s komen met innovatieve en veelal goedkopere oplossingen, terwijl branchevreemde partijen de markt verder onder druk zetten. Traditionele partijen zoeken daarin hun weg en als De Nederlandsche Bank volgen we dat met grote belangstelling. Verandering creëert kansen, maar ook risico’s.  Als Toezichthouder Specialist (Jurist) zorg ik dat de relevante juridische risico’s in beeld komen en beheersbaar worden gemaakt.’

Marijke Leliveld is jurist bij Toezicht Verzekeraars. Ze begon haar loopbaan als advocaat en werkte een aantal jaren als bedrijfsjurist bij een tweetal verzekeraars. Eind 2019 maakte ze de overstap naar DNB als Toezichthouder Specialist. ‘Ik word sterk getrokken door de vakinhoudelijke kant van ons vak. Uitpluizen hoe wet- en regelgeving uitgelegd moet worden in het licht van het doel waarmee ze zijn opgesteld, is me op het lijf geschreven.  

De vragen die op ons afkomen zijn zeer divers van aard en hebben betrekking op alle aspecten van de bedrijfsvoering van een verzekeraar. Rode draad is dat wij uitleggen hoe de wet moet worden geïnterpreteerd. In de praktijk lopen verzekeraars, maar ook Toezichthouders tegen vraagstukken aan waarbij ze graag duiding krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een verzekeraar die een portefeuille overneemt en niet precies weet welke wettelijke verplichtingen dat met zich brengt. Of een verzekeraar en Toezichthouder verschillen van inzicht over de wijze waarop regels over diversificatie (risicospreiding) in de modellen moeten worden verwerkt. Maar ook het gebruik van artificial intelligence en machine learning zijn items waarover we ons buigen.

Veel van deze vragen overstijgen het belang van een individuele verzekeraar en maken impact op de gehele sector. Het idee dat ik op deze manier kan bijdragen om de ontwikkelingen in de markt de goede richting op te sturen, geeft een unieke dynamiek. Ook al ben ik maar een klein radartje in het toezichtapparaat, mijn analyses leiden soms tot richtlijnen die de hele sector in beweging zetten. Op die manier bijdragen aan een gezonde sector met een waakzaam oog voor de belangen van de polishouder, geeft voldoening.

Lees meer over de rol van Jurist verzekeringen

Wil je dit interview verder delen?

Geplaatst op 10 mei 2021
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Pensioencarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956