vergrootglas
Vacatures voor Pensioenspecialisten
Jacintha den Haag

Multi cross-border pensioenfonds als alternatief?

Interview met Jacintha den Haag - Senior Client Consultant Retirement & Financial Management Aon Hewitt

‘Voor kleinere ondernemingspensioenfondsen en ondernemingen met een verzekerde regeling biedt het APF een oplossingsrichting waarbij kan worden geprofiteerd van voordelen als schaalgrootte, behoud van eigen identiteit (de eigen regeling) en een wat gemakkelijker governance. Toch heeft het APF ook z’n beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan een gemeenschappelijke collectiviteitskring. Dan wordt je samen met ander partijen in één collectieviteitskring ondergebracht. Hierdoor krijg je wellicht te maken met slechtere (sterfte)risico’s of wordt je positieve vermogensreserve aangewend voor premiedemping van anderen.’

Jacintha den Haag is Senior Client Consultant Retirement & Financial Management bij Aon Hewitt. Zij begeleidt ondernemingen bij de ontwikkeling en realisatie van hun pensioenstrategie. ‘Welke keuze een fonds ook maakt, het is belangrijk dat men zichzelf de ruimte en tijd geeft de verschillende alternatieven af te wegen. Kleinere fondsen nemen daarin veelal niet de mogelijkheid mee van een cross-border oplossing in de veronderstelling dat ze daar te klein voor zijn. Zonde want juist een multi cross-border (IORP) heeft nog een aantal pluspunten ten opzichte van het APF”

Een multi-IORP is een cross-border pensioenfonds waarbij verschillende ondernemingen en pensioenfondsen zich kunnen aansluiten en waarbij de regels van het vestigingsland gelden. Het grootste verschil is het andere financieel toezichtskader buiten Nederland, dat meer op maat gesneden is op het bedrijf én meer gericht is op de lange termijn gericht. Verder is de governance anders ingericht.

De vermogens van de verschillende toegetreden ondernemingen zijn volledig gescheiden (‘juridische ringfencing’). Daarnaast is er diversiteit mogelijk in de inhoud van de pensioenregelingen; de regelingen hoeven niet hetzelfde te zijn. Dit geldt ook voor de beleggingsstrategie. De governance is anders: er is één bestuur voor het gehele multi- IORP, de aangesloten ondernemingen hebben zitting in de Algemene Vergadering en er kan – indien gewenst – per onderneming een Pensioenraad worden opgericht, waarin ook een deelnemersvertegenwoordiging plaatsneemt. Bovendien is meer maatwerk mogelijk. Neem bijvoorbeeld de mogelijk voor een onderneming om een eenmalige storting te doen voor indexering terwijl de dekkingsgraad lager is dan 110%. In Nederland mag er dan toch niet worden geïndexeerd, terwijl in België je dit aan de toezichthouder kunt voorleggen. Die gaat hoogstwaarschijnlijk akkoord vanuit het principe dat het geld beschikbaar is gesteld als surplus op de aanwezige voorziening.

Tijdens het IIR event ‘APF in één dag’ ging Jacintha verder in op de vergelijking tussen een APF en het multi cross-border pensioenfonds. Zij put daarbij uit haar ervaring met het door Aon opgezette fonds United Pensions.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 7-6-2016
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Pensioencarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp