vergrootglas
Vacatures voor Pensioenspecialisten
Ad Kok

Portret Ad Kok, Actuaris van het Jaar 2013

Interview met Ad Kok - Actuaris van het Jaar 2013

Inspirerend actuaris maakt zich hard voor zichtbaarheid beroepsgroep en innovatie

In 2013 werd Ad Kok AAG Hon FIA door beroepsgenoten uitgeroepen tot Actuaris van het Jaar. Niet zo verwonderlijk zeggen ingewijden. Kok vervulde jarenlang en vervult nog steeds bestuursfuncties binnen onder andere het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG), the Actuarial Association of Europe (AAE) en the International Actuarial Association (IAA). Hij is erelid van het AG en Honorary Fellow of the Institute and Faculty of Actuaries (UK).

Kok werd geboren in 1954 in Utrecht, is getrouwd en vader van twee volwassen zoons. Hij had nooit specifiek de ambitie om Actuaris te worden, maar begon aan de studie vanwege de link met wiskunde. Kok startte bij AMEV, waar hij al snel carrière maakte. Bij de Amersfoortse kwam hij als Actuaris uiteindelijk in de Directie Leven terecht. Daarna was hij verder partner bij KPMG en Towers Watson (Tillinghast) en directeur Concern Actuariaat bij AEGON. Thans werkt hij als onafhankelijk adviseur, arbiter en actuaris.

Collega’s die Kok kennen vanuit zijn tijd bij de Amersfoortse omschrijven hem als een warme en innemende man, zeer gedreven, soms zelf streng, met een zeer uitgesproken mening en visie, ook op grote thema’s. Oud collega Joost As, nu senior manager Actuariaat (non-life) bij Achmea, herinnert zich hoe Kok de toenmalige rekenmethode met betrekking tot het solvabiliteitspercentage ter discussie stelde. Kok stelde dat er sprake was van ‘strijdige principes’. Rekenmethodes waar Kok toen over sprak, worden nu, vele jaren later, gerepareerd in de Solvency II wetgeving.

Kok wordt door beroepsgenoten gewaardeerd om zijn bevlogenheid en inspirerend leiderschap. Voor menig actuaris is hij een voorbeeld en voor sommigen zelfs de reden om voor het actuariële werkveld te kiezen. Kok wordt geroemd om zijn belangrijke aandeel in het vernieuwen van de actuariële opleiding samen met Angela van Heerwaarden en Anno Bousema in de jaren ‘90. Hij weet wat hij wilt en staat daarvoor, maar staat ook open voor inhoudelijke argumenten van anderen. Kok heeft er soms moeite mee als er keuzes worden gemaakt die in strijd zijn met zijn ‘verzekeringshart’ en als hij gelijk heeft, wil hij ook graag gelijk krijgen.

Kok kan geraakt worden als zijn integriteit of die van zijn mensen in twijfel wordt getrokken.

Actuariële opleiding
Kok wordt geroemd om zijn belangrijke aandeel in het vernieuwen van de actuariële opleiding

Rino Jekel, oud collega en thans Directeur Financiën bij ASR Verzekeringen, “Ad was niet alleen bezig met de details van berekeningen, maar ook met de riskfunctie, het vak van actuaris als geheel. Hoe dat het beste kon worden neergezet. Hij wilde dat het vak van actuaris serieus werd genomen.” Een van Kok’s (anonieme) nomineerders zegt daarover: “Vanuit zijn rol in de Groupe Consultatif (het huidge AAE) heeft hij zeer belangrijk werk gedaan voor de rol van de actuaris binnen de Solvency II wetgeving. Onder andere dankzij hem is de Actuariële functie nu benoemd in de richtlijn. Ad is een supergoede lobbyist.”

Kok, momenteel weer actief bij de AAE, nu als Chief Executive, noemt het zelf liever geen lobbyen wat hij doet. In een interview met Ronald Latenstein en Jan Donselaar, voor de Actuaris van het Jaar Prijs, zegt hij daarover: “Het gaat er juist om onafhankelijk te blijven. Dus niet zozeer lobbyen om iets voor elkaar te krijgen, als wel zaken heel goed en duidelijk uitleggen en objectief  beoordelen.”

Als Chief Executive is het de opdracht van Kok om de AAE meer op de kaart te zetten binnen Europa bij diverse stakeholders. Hij ging zelf actief achter deze opdracht aan, omdat het hem interessant leek en hij de doelstelling onderschrijft. Als leidinggevende probeerde hij ook altijd zijn actuariële collega’s zichtbaarder te maken, meer op de voorgrond te laten treden. Daarover zegt As: “Ad vindt dat het actuariaat een prominentere rol zou moeten spelen binnen het verzekeringsbedrijf. Hij liet ons (zijn collega’s op actuariaat) ook altijd vooraan zitten, bij elke bijeenkomst. Hij zette ons letterlijk op de voorgrond.”

Zelf ziet Kok het als zijn persoonlijke opdracht om verzekeraars innovatiever te laten worden. Volgens hem worden er nog te weinig diensten aangeboden waar klanten echt iets aan hebben. Diensten - bewust geen producten - die rekening houden met risico situaties en persoonlijke toekomstige “kasstromen” van klanten.

Hij pleit voor een life-cycle dienstverlening met een dynamische risico dekking, welke rekening houdt met de verschillende fases en gebeurtenissen in een mensenleven. “De Actuaris is bij uitstek geschikt om een voortrekkersrol te vervullen bij het bedenken van integrale oplossingen voor de klant.” Zegt hij in 2013 in een interview in De Actuaris. “De actuaris kent met name die delen van de ‘fabriek’ die andere specialisten nauwelijks kennen, zoals de formules.” DNB vroeg Kok recentelijk om zitting te nemen in een speciale advies commissie, deels gebaseerd op zijn duidelijke uitspraken in dat interview.

Bevlogenheid
“Zijn bevlogenheid en passie werken enorm aanstekelijk.”

“Zijn bevlogenheid en passie werken enorm aanstekelijk” zegt Jekel. “Ad is 24 uur per dag, 7 dagen per week met zijn vak bezig, hij is zeer betrokken.”De rol van de actuaris in het bestuur van verzekeraars is ook iets wat Kok zeer bezig houdt. In het eerder genoemde interview voor Actuaris van het Jaar geeft hij aan: “Actuarissen zijn gewend enorme rapporten te maken en zich daar soms achter te verschuilen, terwijl een bestuurder gewoon wil weten: Moet ik me zorgen maken? Moet ik iets doen of niet?” Analyseren, kort en bondig scenario’s voorleggen en adviseren aan de bedrijfsleiding, dat vindt Kok de rol van de actuaris. “Daar is behoefte aan, daar ligt onze toegevoegde waarde.”

As: “Ad draagt het actuariaat een warm hart toe en maakt zich sterk voor de ontwikkeling en zichtbaarheid ervan.” Kok over het thema zichtbaarheid: “Als je 99% van het werk doet, wil je ook dat je naam eronder staat.”

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 2-9-2014
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Pensioencarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp