vergrootglas
Vacatures voor Pensioenspecialisten

Overzicht van nieuwsberichten en rapporten voor Pensioenspecialisten

 • Cover ESG bij Pensioenfondsen

  ESG bij Pensioenfondsen

  Rapport van EY - 10-11-2018
  In de afgelopen tien jaar hebben verscheidene pensioenfondsen een verantwoord beleggen beleid, ofwel ESG-beleid, ontwikkeld. Verschillende fondsen zijn nu bezig met de implementatie van dit beleid. Uit VBDO-benchmark 2018 blijkt dat met name de middenmoot in de vijftig grootste fondsen weinig vooruitgang hebben geboekt ten opzichte van vorig jaar. Het ontbreekt bij de meeste fondsen aan concrete lange termijndoelen die verder reiken dan één jaar.
 • ‘Doorbraak vernieuwing pensioenstelsel aanstaande’

  ‘Doorbraak vernieuwing pensioenstelsel aanstaande’

  Bron: Accountancy van morgen 09-11-2018
  In ruil voor modernisering van het pensioenstelsel is het kabinet bereid de boete op vroegpensioen aan te passen, schrijft de Volkskrant. Ingewijden verwachten dat de concessies volstaan om maandag een doorbraak te forceren in de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel.
 • We staan weer op één

  We staan weer op één

  Bron: Column Gerard Riemen,Pensioen Federatie 08-11-2018
  Het congres van de Pensioenfederatie dit najaar had als thema “Nederland weer op één”: hoe zorgen we ervoor dat Nederland weer het beste stelsel ter wereld krijgt? Erica Verdegaal was een van de sprekers. Zij hield de zaal voor dat we als pensioenfondsen veel meer moeten uitventen wat er allemaal goed is aan ons stelsel.
 • Mark van Vugt

  ‘De nadruk binnen Risk Management verschuift naar non-financial risk’

  In gesprek met Mark van Vugt 06-11-2018

  ‘FRM behoort inmiddels tot het DNA van organisaties en wij merken dat er steeds meer ruimte ontstaat voor non-financial risk management. Niet gek als je kijkt naar de ontwikkelingen in de markt. Digitalisering is de trend. En dat biedt organisaties geweldige kansen, maar vormt ook een bron van nieuwe risico’s.’

 • Beweging rol fiduciair

  Beweging rol fiduciair

  Bron: Artikel Peter Kolthof, Avida International op PBM 01-11-2018
  Een paar decennia geleden bestond het gangbare fiduciair model uit het integraal overdragen van de verantwoordelijkheid voor de vermogensbeheerketen aan een fiduciair manager. De rol van het pensioenfondsbestuur werd hierbij impliciet geminimaliseerd. Momenteel zijn er meerdere fiduciaire modellen in omloop, waarbij het soms lijkt alsof de rol van de fiduciair manager wordt gemarginaliseerd. Juist nu lijkt er een belangrijke rol weggelegd voor de fiduciair managers.
 • Europese rekenrente reddingsboei voor pensioenakkoord?
 • Beleidsdekkingsgraad pensioenfondsen gestegen, maar blijft onder indexatiegrens

  Beleidsdekkingsgraad pensioenfondsen gestegen, maar blijft onder indexatiegrens

  Bron: DNB 30-10-2018
  De beleidsdekkingsgraad van pensioenfondsen is in het derde kwartaal van 2018 verder gestegen tot 109,0%, een stijging van 0,6 procentpunt (zie grafiek 1). De financiële positie van vrijwel alle pensioenfondsen verbeterde gedurende het derde kwartaal door gunstige ontwikkelingen op de financiële markten. Niettemin mogen de pensioenaanspraken van een groot deel van de actieve, gewezen en pensioengerechtigde deelnemers niet worden geïndexeerd.
 • ”Groene” pensioenfondsen in het nauw door nieuwe rekenrente

  ”Groene” pensioenfondsen in het nauw door nieuwe rekenrente

  Bron: Artikel Gerard van de Kuilen, Cavani Analyse & Advies op Mejudice 29-10-2018
  Drie jaar geleden introduceerde DNB een nieuwe manier om dekkingsgraden van pensioenfondsen te berekenen om tot een realistischer rekenrente te komen. Pensioenfondsbestuurder Gerard van de Kuilen laat zien dat deze nieuwe regelgeving echter onevenredig hard drukt op de dekkingsgraden van groene pensioenfondsen, en komt met een voorstel.
 • Cover Is de toekomst gearriveerd?

  Is de toekomst gearriveerd?

  Rapport van Netspar - 29-10-2018
  De opkomst van data science heeft belangrijke implicaties voor individuele keuze- mogelijkheden in pensioen. In dit paper reflecteren we op de mogelijke voordelen en valkuilen van het gebruik van data science in de context van pensioenadvisering. Hierbij richten we ons veelal op het onderscheid tussen twee soorten data, namelijk administratieve indicatoren en subjectieve indicatoren.
 • Terugblik themaconferentie Netspar: veranderende (pensioen)wereld, financiële planning en keuzearchitectuur
Contactgegevens

CareerGuide

Argonweg 14
1362 AA Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Pensioencarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp