vergrootglas
Vacatures voor Pensioenspecialisten

Uitbesteding in control: een balancing act

Bron: Artikel van o.a. Pieter Kiveron KPMG - 26 juni 2018

Uitbesteding is een balancing act. Enerzijds loont het om kernactiviteiten uit te besteden aan gespecialiseerde partijen. Anderzijds blijven pensioenfondsbesturen altijd eindverantwoordelijk, moeten zij in control zijn en in staat zijn om voldoende tegenwicht te bieden. Dat doen ze op basis van de guidance die door DNB is uitgegeven. Regie houden is niet makkelijk met alle nieuwe wet- en regelgeving in combinatie met het risicomanagement.

Veel pensioenfondsen besteden activiteiten uit, zoals pensioenbeheer, vermogensbeheer, bestuursondersteuning, ICT, actuariële functie, risicomanagement, compliance en de internal audit. Door de jaren heen zijn pensioenfondsen voortvarend aan de slag gegaan met het op een integere en beheerste wijze uitbesteden van functies en activiteiten. Mede op basis van de guidance van DNB. Veel pensioenfondsen hebben tegenwicht georganiseerd door het opstellen van beleid en kaders, inrichten van procedures en maatregelen en het bevorderen van de deskundigheid binnen diverse gremia van het pensioenfonds. Op het gebied van risicomanagement is een behoorlijke inhaalslag gemaakt door het steeds vaker op systematische wijze inregelen van de risicomanagementcyclus. Bij alle bestuursbesluiten is een risicoparagraaf opgenomen voor de tweede lijn. Echter, de druk van nieuwe wet- en regelgeving en het in toenemende mate denken vanuit risicoperspectief, zorgen voor meer complexiteit en druk op het pensioenfonds en de bestuursagenda. We zien dat grote pensioenfondsen hierdoor hun bestuursbureaus uitbreiden om beter de regie te houden over uitbestede activiteiten en functies. Bij ondernemingspensioenfondsen zien we dat in toenemende mate geleund wordt op de organisatie van de sponsor. Tevens zien we een aantal trends en nieuwe inzichten op het gebied van weten regelgeving (bijvoorbeeld IORP II). Pensioenfondsen moeten daardoor een nieuwe kwaliteitsslag maken.

Lees verder >>

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Argonweg 14
1362 AA Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Pensioencarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp