Vacatures voor Pensioenspecialisten

Vijf fases van rouw bij het verlagen van pensioenen

Bron: Blog drs. Peter van Meel AAG op ag-ai.nl - 26 september 2019

Wel verlagen, niet verlagen, meteen verlagen of toch uitsmeren, aanpassen rekenrente.... Pensioen beheerst het nieuws en is het gesprek van de dag.

Zoals bij alle ingrijpende gebeurtenissen volgt, na de bewustwording dat verlagen van pensioenen mogelijk is, een rouwproces. De psychologie onderkent in het rouwproces vijf fases van rouw: ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en aanvaarding. Zo ook het bewustwordingsproces van het verlagen van de pensioenuitkering.

Enkele jaren geleden gingen de dekkingsgraden van veel pensioenfondsen omlaag. Dit werd destijds gebagatelliseerd door te zeggen dat het een dip was vanwege de ontwikkelingen op de financiële markten. Ofwel, ontkennen dat er iets aan de hand was.

Later bleek dat de dekkingsgraden nog verder daalden en meerdere pensioenfondsen door belangrijke (kritische) grenzen zakten. Wie kregen de schuld: vermogensbeheerders (te hoge vergoedingen), De Nederlandsche Bank (‘te streng’ toezichtskader) en de Europese Centrale Bank (opkoopprogramma van obligaties). De woede heerste en is gericht op de buitenwereld.

Vervolgens begon het onderhandelen. Er werd geprobeerd de parameters voor de bepaling van de dekkingsgraden aan te passen, de roep om hogere toekomstige verwachte rendementen te mogen gebruiken en de veelvuldige pogingen om de rekenrente aan te passen. Zelfs de regering werd aangesproken en verzocht om de spelregels te veranderen. Ik vind het opvallend dat professionals hier volop aan meededen en nog steeds meedoen. Als ik vroeger bij een spel de spelregels wilde aanpassen als ik niet kon winnen, werd ik duidelijk terechtgewezen dat het zo niet werkt.

Lees verder >>

 

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Pensioencarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956