Careerguide

Een blik op het inkomen na pensionering

Nieuws
27-06-2024
DNB
Het opgebouwde pensioen verschilt sterk tussen typen werkenden en sociaaleconomische groepen. DNB deed er onderzoek naar en onderzocht of de pensioenopbouw in balans is en de beleidsopties op een rij gezet om die balans te verbeteren.

Nederlandse huishoudens kunnen na pensionering ongeveer 60% van het eerdere inkomen vervangen met AOW en aanvullende pensioenen. Als ook spaargeld wordt meegenomen gaat het om 63%. Soms kiezen mensen er bewust voor om het totale vermogen inclusief overwaarde in de eigen woning ook aan te wenden voor pensioen. Dan komen huishoudens in doorsnee uit op 78%. Het opgebouwde pensioen verschilt sterk tussen typen werkenden en sociaaleconomische groepen.

Dit blijkt uit een analyse over de toereikendheid van pensioen die DNB heeft uitgevoerd voor een interdepartementaal beleidsonderzoek

(Verwijst naar een externe site) (IBO) over de pensioenopbouw. Daarin hebben ambtenaren van verschillende ministeries onderzocht of de pensioenopbouw in balans is en beleidsopties om die balans te verbeteren op een rij gezet. De DNB Analyse beschrijft enkel de resultaten van de berekeningen die voor dit IBO-rapport zijn gedaan.

Doorsnee pensioeninkomen

Het doorsnee huishouden is het middelste huishouden in de verdeling van pensioeninkomens: 50% heeft een hoger pensioeninkomen, en 50% een lager pensioeninkomen. Voor het doorsnee huishouden geldt een pensioeninkomen uit de eerste drie pensioenpijlers (AOW, pensioen via de werkgever en vrijwillige pensioenproducten) van zo’n 33.000 euro bruto per jaar. Dit betekent dat deze huishoudens na pensionering nog 60% van hun ‘gemiddelde inkomen voor pensionering’ ontvangen. Dat percentage noemen we de vervangingsratio. Wanneer we spaargeld en beleggingen meetellen, stijgt het verwachte pensioeninkomen naar 37.000 euro bruto per jaar en de vervangingsratio naar 63%. Daarnaast kiezen mensen er soms voor om ook andere vormen van vermogen, bijvoorbeeld overwaarde in de eigen woning, aan te wenden voor pensioen. Inclusief het totale vermogen komen we op 50.000 euro bruto per jaar en een vervangingsratio van 78% voor het doorsnee huishouden. We hebben het vermogen omgerekend naar een pensioeninkomen door het te delen door het aantal verwachte resterende levensjaren na pensionering.

[....]

Lees verder op: DNB

Gerelateerde vacatures

Geïnteresseerd in een carrière bij organisaties in ditzelfde vakgebied? Bekijk hieronder de gerelateerde vacatures en vind de perfecte match voor jou!
Philips Pensioenfonds
Marktconform
Senior
Amstelveen
Als Sleutelfunctiehouder Risicobeheer Philips Pensioenfonds ben je verantwoordelijk voor het onafhankelijk toetsen van risicobeheer, signaleren en escaleren van risico’s, adviseren over risicobereidheid, en coördineren met andere sleutelfunctiehouders.
Top vacature
Milliman Pensioenen
In overleg
Senior, Medior
Amsterdam
Als Ervaren (Senior) Consultant Milliman Pensioenen bij Milliman Pensioenen adviseer je pensioenfondsen en bedrijven over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, actuariële werkzaamheden, strategische analyses en risicomanagement. Je begeleidt (Junior)...
Appel Pensioenuitvoering
Marktconform
Junior, Medior
Almere/Rijswijk/Hybride
Als Ervaren Actuarieel Analist bij Appel Pensioenuitvoering ben je verantwoordelijk voor actuariële dienstverlening aan diverse pensioenfondsen. Je speelt een cruciale rol in projecten zoals de implementatie van het nieuwe pensioenstelsel...
Meer lezen
PwC
Marktconform
Medior, Junior
Amsterdam
Als Senior Kwantitatief Consultant Pensioen bij PwC help je diverse klanten met complexe pensioenuitdagingen. Je ontwikkelt en valideert actuariële modellen, analyseert big data en ondersteunt pensioenaanpassingen en fusies. Jouw strategisch...