Het inrichten van de compliance functie bij pensioenfondsen

Het inrichten van de compliance functie bij pensioenfondsen

De compliance functie is een essentiële functie als het gaat om het principe van beheerste en integere bedrijfsvoering. Wij zien echter dat in de financiële sector de compliance functie nog geen gemeengoed is en als dit al wel het geval is dan in een enge definitie. En juist deze enge wijze van organiseren van deze functie zou een impuls moeten krijgen. De shift zou onder andere moeten zijn van het afvinken van wetgeving en/of gedragscode meldingen naar interne bewustwording en bevordering van compliance en integriteit.

Voor verzekeraars is de compliance functie een verplichte functie op basis van Solvency II. Voor banken, trustkantoren en beleggingsondernemingen is de compliance functie tevens een verplichte functie. Met de komst van IORP II zijn de verplichte sleutelfuncties ook bij pensioenfondsen geïntroduceerd, maar de compliance functie is daar echter buiten gelaten. Naar onze mening is dat een weeffout in IORP II.
Een aantal pensioenfondsen onderschrijven deze gedachtegang en beschouwen de compliance officer als een zogenaamde ‘tweedelijnsfunctie’ binnen het proces mandateren en delegeren van taken en verantwoordelijkheden rondom beheerste en integere bedrijfsvoering. Dit naast de bestaande verplichte sleutelfuncties op basis van IORP II.

In deze blog gaan we nader in op de vraag waarom de compliance functie wat ons betreft binnen de gehele financiële sector een verplichte sleutelfunctie zou moeten zijn en hoe deze functie gepositioneerd zou moeten worden binnen de organisatie, passend en pakkend.

Lees het volledige artikel: