Mijn baas wil me ontslaan, mag dat?

Nieuws
29-10-2024
ARAG
ARAG
Het is nog altijd één van de meest gestelde vragen bij ons Juridisch Service Center: “Mijn baas wil me ontslaan, kan dat zomaar?”. Van de verschillende redenen voor ontslag tot de wettelijke bescherming die je hebt, we geven je een helder overzicht van je rechten en de stappen die je kunt nemen als je met ontslag wordt geconfronteerd.

Het is nog altijd één van de meest gestelde vragen bij ons Juridisch Service Center: “Mijn baas wil me ontslaan, kan dat zomaar?” In dit artikel bespreken we stap voor stap welke procedures en rechten van toepassing zijn bij ontslag, zodat je goed voorbereid bent op wat je kunt verwachten. Van de verschillende redenen voor ontslag tot de wettelijke bescherming die je hebt, we geven je een helder overzicht van je rechten en de stappen die je kunt nemen als je met ontslag wordt geconfronteerd.

Ontslag is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een arbeidsrelatie, en roept vaak veel vragen op bij werknemers. In Nederland gelden strikte regels voor ontslag, die zijn vastgelegd in de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Deze regels bieden werknemers bescherming tegen willekeurige ontslagen, en zorgen ervoor dat een werkgever altijd een geldige reden moet hebben om iemand te ontslaan.

Wanneer mag een werkgever je ontslaan?

Een werkgever mag jou niet zomaar ontslaan. Hij moet hiervoor specifieke redenen hebben en de juiste procedures volgen. Hier zijn enkele gevallen waarin een werkgever je mag ontslaan:

  • Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet 

  • gebeurt bij ernstige misdragingen zoals diefstal, fraude of geweld op de werkvloer. De werkgever moet direct handelen en het ontslag goed onderbouwen.
  • Ontslag wegens bedrijfseconomische redenenBijvoorbeeld bij een

 reorganisatie

  • , sluiting van het bedrijf of als er minder werk is. De werkgever moet kunnen aantonen dat het ontslag noodzakelijk is.
  • Ontslag wegens disfunctionerenAls je niet goed functioneert in je werk en dit na meerdere waarschuwingen en verbetertrajecten niet verbetert, kan de werkgever je ontslaan.
  • Ontslag wegens langdurige ziekteAls je langer dan twee jaar

 ziek 

  • bent en er geen uitzicht is op herstel of aangepast werk, kan de werkgever ontslag aanvragen.

De vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, is een contract waarin jij en je werkgever in goed overleg besluiten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Het biedt vaak een uitweg zonder tussenkomst van een rechter of het UWV en kan voordelen bieden voor beide partijen.Wat zijn mijn rechten bij ontslag?

Als werknemer heb je verschillende rechten bij ontslag:

  • OpzegtermijnDe werkgever moet een opzegtermijn in acht nemen, afhankelijk van hoe lang je in dienst bent.
  • TransitievergoedingBij ontslag heb je recht op een transitievergoeding, een financiële compensatie voor het verlies van je baan.
  • Bezwaar makenJe kunt bezwaar maken tegen je ontslag bij het UWV of de kantonrechter, afhankelijk van de ontslagreden.
  • WW-uitkeringAls je onvrijwillig werkloos wordt, kun je een

 WW-uitkering aanvragen

Stappenplan bij ontslag

Als je baas je wil ontslaan, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Blijf kalm en vraag om uitlegVraag je werkgever om een duidelijke uitleg en de reden van het ontslag.
  2. Check je rechtenBekijk je arbeidscontract. En check de geldende wet- en regelgeving om te weten wat je rechten zijn.
  3. Maak bezwaar indien nodigAls je het niet eens bent met het ontslag, kun je bezwaar maken bij het UWV of de kantonrechter.
  4. Vraag om een transitievergoedingZorg ervoor dat je de

 transitievergoeding 

  1. krijgt waar je recht op hebt.
  2. Zoek juridisch adviesBen je bij ons verzekerd? Neem dan

 contact 

  1. met ons op.
  2. Vraag een WW-uitkering aanAls je onvrijwillig werkloos wordt, vraag dan een

 WW-uitkering 

  1. aan bij het UWV.

Meer weten over jouw rechten bij ontslag? Bekijk hier ook de meest gestelde vragen over ontslag inclusief praktische tips.

Lees verder op: ARAG.nl

Gerelateerde vacatures

Geïnteresseerd in een carrière bij organisaties in ditzelfde vakgebied? Bekijk hieronder de gerelateerde vacatures en vind de perfecte match voor jou!
Top vacature
Stichting Pensioenfonds voor Huisartsen
Marktconform
Junior, Medior
Driebergen
Ben jij een communicatiemedewerker met affiniteit met pensioen? Ben je sterk in communiceren in begrijpelijke taal en heb je een goede pen? Wil jij werken in een klein team waar...
Top vacature
Stichting Pensioenfonds voor Huisartsen
Marktconform
Medior, Senior
Driebergen
Ben jij een ervaren financieel planner met affiniteit met pensioen en een passie voor planning en het bieden van integraal financieel inzicht? Wil jij werken in een klein team waar...
Top vacature
VMD Koster
3.250 - 4.400
Medior
Rotterdam, Hoofddorp
Als relatiebeheerder pensioen ben jij de onmisbare schakel tussen onze klanten, pensioenadviseurs en verzekeraars.
Top vacature
AethiQs
Marktconform
Medior
Haarlem, Rotterdam en Weert
Voor adviesbureau AethiQs, met vestigingen in Haarlem, Rotterdam en Weert, zoeken wij een breed inzetbare consultant met werkervaring in het arbeidsrecht en brede interesse in en kennis van governance-vraagstukken en...