Modelvalidatie cruciaal voor vertrouwen in de pensioentransitie

In de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel worden veel berekeningen gemaakt. Correcte rekenmodellen scheppen duidelijkheid voor deelnemers en vergroten het vertrouwen. Aan de andere kant leiden ondoordachte modellen, verkeerde calculaties en onrealistische uitkomsten juist tot meer onzekerheid. Pensioenfondsen kunnen daarom niet zonder gedegen modelvalidatie.

Inleiding

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel bestaat uit meerdere onderdelen. Deze onderdelen staan niet los van elkaar. Ieder element heeft impact op de evenwichtigheid van de gehele transitie. Met de transitie wordt gedoeld op de overstap naar een premieregeling met een leeftijdsonafhankelijke premie, inclusief alle afspraken over invaren, compensatie en een evenwichtige uitkomst.

Wat evenwichtig is, valt niet op voorhand te zeggen. Dit is een open norm die zich richt tot pensioenfondsbestuurders. Zij dienen immers de belangen van de verschillende risicodragers op evenwichtige wijze af te wegen en hierover verantwoording af te leggen. Gelet hierop is het essentieel dat de (aannames voor de) achterliggende berekeningen voor de besluitvorming adequaat en correct zijn.