
Grote onzekerheid en volatiliteit op financiële markten door geopolitieke spanningen
In het kort
• Geopolitieke ontwikkelingen vormen risico voor financiële stabiliteit
• Toenemende digitalisering vraagt om aandacht voor cyberveiligheid en AI
• Liquiditeitsrisico’s konden worden geabsorbeerd, maar kunnen terugkeren bij nieuwe marktstress
• Betaalbaarheid woningen is verslechterd, blijvende aandacht nodig voor klimaatrisico’s
Geopolitieke ontwikkelingen vormen risico voor financiële stabiliteit
“De onrust in de wereld door de internationale politieke ontwikkelingen vormen een risico voor de financiële stabiliteit in Nederland. De ontwikkelingen in de Verenigde Staten raken ook ons sterk door de verwevenheid van onze financiële markten en de afhankelijkheid van Amerikaanse financiële instellingen en infrastructuur. Samen optrekken in het toezicht is niet vanzelfsprekend meer.”, aldus bestuursvoorzitter Laura van Geest van de AFM. “Dit alles onderstreept het belang van Europese samenwerking en verdere ontwikkeling van de Europese kapitaalmarkten. Nu is het moment om de belofte van een echte interne EU-markt waar te maken.”
Toenemende digitalisering vraagt om aandacht voor cyberveiligheid en AI
Door de voortdurende digitalisering van processen in de financiële sector is cyberveiligheid cruciaal geworden. Zeker in het licht van de huidige geopolitieke situatie, waarin cyberaanvallen mogelijk toenemen, is het van belang dat instellingen digitaal en operationeel weerbaar zijn. Nieuwe regelgeving vanuit Europa (de Digital Operational Resilience Act) draagt hieraan bij en de AFM houdt sinds januari 2025 toezicht op de implementatie hiervan.
Verder gaan de ontwikkelingen op het gebied van AI razendsnel met mogelijke risico’s voor financiële instellingen en op kapitaalmarkten tot gevolg. Het gebruik van algoritmes en AI kan voordelen bieden die de efficiëntie bevorderen, maar vraagt tegelijkertijd om meer aandacht voor het risicomanagement van instellingen.
[....]